Nykyhallituksen kurjistuspolitiikkaa vastaan on tehtävä yhteistyötä yli puolue- ja liittorajojen. Se oli henki, kun JHL:n ylin päättävä elin kokoontui syyskokoukseensa.
Meidän pitää puhua kieltä, joka puhuttelee nuoria. Tällaisilla terveisillä käynnistyi JHL:n edustajiston syyskokous Helsingissä Scandic Park -hotellissa keskiviikkona 25. lokakuuta. Ennen virallista kokousta puhujakorokkeelle nimittäin astui JHL:n Nuorisofoorumin jäsen Lotta Kuismanen.
Nuorisofoorumi on JHL-nuorten äänitorvi, jonka jäsenet kutsuttiin edustajiston kokoukseen nyt toista kertaa peräkkäin.
Edustajisto on ammattiliitto JHL:n ylin päättävä elin. Se kokoontuu sääntömääräisesti kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Paikalla kaksipäiväisessä syyskokouksessa oli myös JHL:n hallitus, jonka rooli on toteuttaa edustajiston tekemät päätökset.
– Toiminnasta pitää tehdä houkuttelevaa myös nuorten näkökulmasta. Emme voi kangistua samoihin, vanhoihin kaavoihin. Meillä on nuoria, jotka haluavat päästä mukaan suunnittelemaan toimintaa ja haluavat vaikuttaa, mutta välillä tuntuu, että jopa meidän liitossa se on välistä hieman vaikeaa, Kuismanen sanoi.
Hän mainitsi ilmastokriisin yhtenä nuorille merkittävänä kysymyksenä. Nuorten näkökulmasta ammattiliiton pitää olla mukana ehkäisemässä ilmastonmuutosta.
Edustajiston jäsen Kirsi Särkelä Oulusta komppasi Kuismasta.
– Meidän kaikkien vastuulla on, että nuorten keskuudessa ymmärretään, että heillä on myös oikeus saada turvallinen työelämä ja tulevaisuus.
Yrmeät terveiset Orpolle ja Purralle
Edustajisto hyväksyi JHL:n toimintasuunnitelman vuodelle 2024. Myös toimintasuunnitelma nostaa lähitulevaisuuden yhdeksi tavoitteeksi nuorten ja opiskelijoiden määrän lisäämisen jäsenten joukossa. Samoin maahanmuuttajataustaisia jäseniä liitto pyrkii houkuttamaan entistä enemmän.
Niin näiden kuin muiden jo valmiiksi heikoilla olevien ihmisryhmien asemaa kurittaa nyt ankaralla otteella pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus. Orpon hallituksen politiikka sähköisti hotelli-ilman Helsingin Töölössä.
– Hallituksen leikkauslistat eivät lupaa meille mitään hyvää, sanoi edustajiston puheenjohtaja Eija Paananen kokousta avatessaan.
Paananen lausui uskovansa, että hyvällä yhteistyöllä päättäjiin voidaan vaikuttaa yli rajojen. Myös liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vetosi, että hallituksen suunnitelmia on vastustettava puoluerajoihin katsomatta.
Puheenvuoroissaan useampi edustajiston jäsen myötäili puheenjohtajia. Henki oli, että hihat on käärittävä yhteistuumin poliittisesta väristä riippumatta, ja myös liittojen on pystyttävä toimimaan yhdessä.
Ammattiliittojen ja keskusjärjestöjen pitää tehdä vahvaa yhteistyötä, jotta hallitusohjelmaa saadaan torpattua, korosti JHL:n hallituksen oululainen jäsen Maarit Vartiainen.
– Nyt ei ole minkään sortin eripuran aika. Meillä on yhteinen tavoite tässä salissa ja sen ulkopuolella. Se tavoite on JHL:n jäsenten, Suomen työntekijöiden, pienipalkkaisten ja naisvaltaisten työpaikkojen edunvalvonta, ihmisten toimeentulo ja pärjääminen. Siihen ei kuulu keskinäinen eripura, meillä on riittävästi eripuraa Suomen hallituksen kanssa.
– Nyt ei ole minkään sortin eripuran aika.
Maarit Vartiainen
Edustajiston vantaalainen jäsen, kansanedustaja Jussi Saramokin painotti, että yhteistä rintamaa tarvitaan. Hänen mukaansa Orpon hallitus on saanut ihmiset uskomaan, että kuritustoimet ovat pakollisia talouden kohentamiseksi. Oikeasti valtionvelka sen kuin kasvaa, ja yrityksille kauhotaan miljarditolkulla rahaa samalla, kun ihmisten toimeentuloa romutetaan, Saramo tykitti.
– Oikeistohallituksen suunnitelmien tarkoitus on tuhota ay-liike, latasi edustajiston jäsen Minna Minkkinen Tampereelta.
– Nyt pitää varmistaa, että jokaikinen työkaveri ja naapuri kuuluu liittoon, ja jokainen tietää oman luottamushenkilönsä. Toimitaan niin, että Orpo nukkuu yönsä huonosti.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine huomautti, että nykyhallitukseen on ollut vaikea muodostaa vuorovaikutteista yhteyttä. Jopa Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen keskusteluyhteys oli puheenjohtajan mukaan olemassa.
– Olen pyrkinyt Orpon ja valtiovarainministeri Riikka Purran puheille. Vastaanottoa ei ole järjestetty, Niemi-Laine sanoi.
”Vanhoja sääntöjä voi tuulettaa”
Edustajisto käsittelee aina kokouksissaan pinon aloitteita. Aloitteen voi tehdä kuka tahansa edustajiston jäsen, ja se joko hyväksytään, hylätään tai siirretään jatkokäsittelyyn. Tällä kertaa edustajisto käsitteli 17 aloitetta, jotka kaikki pääset lukemaan Motiivin aloitteita käsittelevässä jutussa.
Pöydällä olivat muun muassa jäsenille tarjotut yöpymiset ja suomen kielen opettaminen JHL-opistolla. Edustajisto myös äänesti yhdestä, luottamusmiesten jäsenmaksuvapautusta koskevasta aloitteesta.
– Oikeistohallituksen suunnitelmien tarkoitus on tuhota ay-liike.
Minna Minkkinen
Eniten keskustelua herättivät aloitteet JHL:n työntekijöiden työterveyshuollosta sekä siitä, että liiton työntekijöiden määrää edustajiston kokouksissa vähennettäisiin.
– Vanhojakin sääntöjä pitää voida tuulettaa ja katsoa, mitä ne sisältävät, sanoi ulvilalainen edustajiston jäsen Riitta Partanen.
Hänen mukaansa voisi tarkastella myös sitä, miten monta liiton työntekijää on läsnä edustajiston kokouksissa.
Etelä-Suomen aluetoimiston aluetoiminnan asiantuntija Heidi Åkerfelt huomautti, ettei läheskään koko JHL:n henkilökunta nytkään ole edustajiston kokouksessa paikalla, mutta tiedonkulun ja avoimuuden nimissä on tärkeää, että ovet ovat avoinna.
Edustajiston jäsen Marja Sirkka-Ahonen Hämeenlinnasta oli samaa mieltä.
– Liiton ei tule edes harkita kieltävänsä aluetoiminnan asiantuntijoiden ja muiden työntekijöiden puheoikeutta. Heillä tulee olla oikeus kuulla JHL:n edustajiston päätökset ja osallistua keskusteluun. Suora tiedonsaanti on aina paras vaihtoehto. Se luo liitolle hyvän toimintamallin, sanoi Sirkka-Ahonen.
Jäsenmaksu pysyy ennallaan
Edustajisto hyväksyi myös ensi vuoden jäsenmaksun suuruuden ja talousarvion. Jäsenmaksu pysyy ennallaan eli yhdessä prosentissa.
Ukrainan sodan ja yleisen taloustilanteen vaikutukset ulottuvat JHL:nkin osalta esimerkiksi sijoituksiin. Siksi taloudellinen tilannekaan ei ole ruusuisin.
– Liiton ei tule edes harkita kieltävänsä aluetoiminnan asiantuntijoiden ja muiden työntekijöiden puheoikeutta.
Marja Sirkka-Ahonen
Toisena kokouspäivänä kokoukseen toi tervehdyksen Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. JHL on yksi SAK:laisista liitoista. Eloranta painotti, että liittojen taloudellinen tilanne ja muutokset niiden jäsenmaksuissa vaikuttavat myös SAK:n käytettävissä oleviin resursseihin. Hän myös alleviivasi sitä, että vaikka ajat muuttuvat, ay-liikkeen rooli pysyy pohjimmiltaan samana: se puolustaa työntekijän oikeuksia.
– Näitä meidän ikuisia tavoitteita ei kovin moneen asentoon voi vääntää.
Syyskokouksessa edustajisto ja hallitus saivat riveihinsä uusia kasvoja. Lapista valittiin Tarja Huhtamellan tilalle edustajistoon Krista Korvanen. Hallitukseen valittiin Satakunnasta Marjo Justenin tilalle Jaana Heininen ja Oulusta Maarit Nymanin tilalle Maarit Vartiainen.
Seuraavan kerran JHL:n edustajisto kokoontuu keväällä 2024.
Juttua muokattu 27.10. koskien jäsenmaksua.